Lessen Algemeen

Omdat wij individuele aandacht heel belangrijk vinden, geven wij les in zeer kleine groepen. De groepjes (maximaal 4 personen) worden zoveel mogelijk ingedeeld op niveau en ervaring. Voor de lessen beschikt Horsesolutions over paarden en pony’s van verschillend niveau.


Er wordt in de rijlessen veel aandacht besteed aan (het ontwikkelen van) een goede dynamische balans, houding en zit (Centered Riding). Het uitgangspunt van Centered Riding is dat het paard alleen met zijn maximale efficiëntie en gratie kan bewegen als jij, de ruiter, gecentreerd bent en als jij in balans en harmonie op en met hem bent. Met andere woorden: je leert rijden vanuit je bekken (zit) en met je botten (gewrichten). Dat doe je met behulp van oefeningen die je bewust maken van je lichaam op het paard. Centered Riding leert je met zachte ogen te kijken, je zwaartepunt naar beneden te brengen door een goede ademhaling, je midden te voelen en je lichaamsdelen als blokken op elkaar te zetten in de juiste positie. Al deze oefeningen helpen je te aarden (dat is diep en stabiel in het zadel te zitten) en te groeien (soepel en ontspannen rechtop te zitten). Centraal in de lessen staat dat je leert het hoe en waarom i.p.v. dat je alleen maar leert wat je moet doen.


Naast dat er in de lessen aandacht wordt besteed aan bovenstaande principes, wordt er gereden volgens de klassieke rijkunst. Dit is een manier van rijden waarbij rekening gehouden wordt met de natuurlijke scheefheid van het paard. De ruiter leert om zijn paard recht te richten. Doel is het verbeteren van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van het paard en van de communicatie tussen ruiter en paard.


Van dinsdag tot en met zaterdag hebben wij groepslessen. Indien het weer het toelaat, wordt er ook buiten gereden, indien de ruiters voldoende gevorderd zijn.


Wij verzorgen rijlessen voor kinderen vanaf 8 jaar en voor volwassenen. Wij hanteren de volgende leeftijdscategorieen: 8-16 jaar en 17 jaar en ouder. Voor de kinderen van 5-7 jaar zijn er my little pony lessen. Heeft u nog geen ervaring, dan kunt u zich aanmeldingen voor de starterscursus (10 lessen) of een aantal privelessen.


Bij interesse: informeer naar de mogelijkheden. U kunt hiervoor het contactformulier gebruiken of mailen of bellen (er kan i.v.m. lessen niet altijd worden opgenomen). Wij vragen dan naar uw lengte en gewicht. Wij hanteren een gewichtslimiet van 90 kilo.


Gevorderde lessen

Voor de ervaren ruiters wordt er naast balans, houding en zit, ook gewerkt aan diverse trainingsvormen, zodat jullie als combinatie verder groeien naar meer harmonie. De lichamelijke en mentale mogelijkheden van het paard kunnen op deze wijze, zo goed mogelijk tot ontwikkeling komen.

My Little Pony lessen

Voor de jongsten onder ons, bestaat de les uit het veilig leren omgaan met de pony’s, het leren borstelen en verzorgen, spelletjes op de pony en natuurlijk de benodigde vaardigheden om te leren rijden.


Starterscursus

Deze cursus is voor beginnende ruiters vanaf 8 jaar en ouder. Je leert naast de beginselen van het rijden o.a. veel over paardengedrag, hoe een paard te benaderen, zelfstandig een halster om te doen, te leiden vanuit stal of paddock, te poetsen, hoeven uitkrabben en op te zadelen. Na de cursus wordt gekeken of er voldoende zelfhandigheid is en in welke groep er eventueel ingestroomd kan worden.

Loswerken

Loswerken is werken met je paard als deze los in de ruimte loopt. Je communiceert dan alleen door middel van lichaamstaal. Het loswerken is bedoeld om respect en gehoorzaamheid van je paard te verkrijgen zonder gebruik van dwang, puur door een goede communicatie door middel van goed gebruik van je lichaam. Respect en gehoorzaamheid zijn belangrijke voorwaarden om veilig en prettig te kunnen werken met je paard.

Grondwerk

Grondwerk is bedoeld om het paard te laten wennen aan hulpmiddelen en te leren wijken voor druk. Wijken voor druk is de basis voor onze omgang met paarden en voor het prettig en veilig kunnen rijden. Geef je beide benen, dan moet het paard gaan lopen, druk je links je been aan, dan willen we dat het paard naar rechts gaat, enzovoorts. Wijken voor druk is iets wat het paard van nature niet doet. We moeten dit het paard aanleren.

Werken met de Kaptoom


Met de kaptoom is het mogelijk om zowel aan de hand als aan de longe het paard op een subtiele manier te leren hoe hij correct in balans kan lopen, waardoor hij leert zich te gedragen in ontspanning en verzameling. Denk bijvoorbeeld aan een oefening als schouder binnenwaarts.

Longeren

Longeren kan aan de enkele en dubbele lijnen. Aan de enkele lijn longeren we aan de kaptoom en leren zo het paard in ontspanning, zonder hulpmiddelen correct over de rug te lopen. Omdat het paard niet wordt gedwongen en je dit stap voor stap aan leert, zoekt het paard deze houding uiteindelijk graag zelf op.


Longeren met dubbele lijnen is het werken met twee lange lijnen aan de hand, waarbij gewerkt kan worden vanuit de cirkelpositie (longeren) of vanuit de menpositie (achter het paard lopen). Je kunt het paard de zijgangen leren en alvast werken aan de verzameling, zodat het onder het zadel ook makkelijker gaat.

Voltige

Bij voltigeren worden gymnastische oefeningen op de rug van een (rustig galopperend paard) uitgevoerd. Het paard loopt aan een lange lijn, de longe, op een cirkel en heeft een speciale voltigesingel met handvaten om. De longe wordt vastgehouden door een longeur, deze persoon begeleidt het paard tijdens het voltigeren.


Voltigeren draait om ontspanning, souplesse, evenwicht en ritme. Omdat het paard continu beweegt, is het de kunst om de oefeningen zo uit te voeren dat het paard niet in zijn beweging wordt gehinderd. Voltige bevordert het evenwichtsgevoel, de zit en het gevoel van ongedwongenheid en vormt dus ook een goede basis voor het paardrijden.